mgr Marcin Ostaszewski
mgr Marcin Ostaszewski
Słowo dieta kojarzy nam się z nakazami i zakazami, jednak każdy z nas jedząc codziennie – jest na diecie. Nie pozostaje obojętne naszemu zdrowiu, to co codziennie wkładamy do ust. Jeśli żywimy się wartościowym jedzeniem to nasz organizm dostaje dobrej jakości paliwo, które może wykorzystywać na różne cele – energetyczne, prokreacyjne czy psychologiczne. W kwestii diety liczą się wypracowane nawyki, bo to one w perspektywie długofalowej, dają nam zdrowie. Kwestią indywidualnie dobranej dietoterapii możemy zapobiegać wielu jednostkom chorobowym i łagodzić ich przebieg. Do tej grupy należą m.in. Hashimoto, endometrioza, cukrzyca, nadciśnienie, PCOS, RZS i wiele innych
Tryb naszego życia wpływa na naszą płodność, dieta jest jedną z bardzo ważnych czynników wpływających na skuteczność starań o zdrowe potomstwo. Zbyt niska lub zbyt wysoka masa ciała jest jednym z głównych parametrów wpływających na płodność kobiety i mężczyzny. PCOS, Hashimoto czy endometrioza są jednostkami chorobowymi dietozależnymi – prawidłowo skrojone postępowanie żywieniowe pozwala obniżyć poziomy insuliny, glukozy, których nadmiar wpływa na zmniejszenie wrażliwości pęcherzyków w jajnikach i nierównowagi hormonalnej – PCOS.
Im więcej krążącej insuliny w organizmie kobiety z PCOS tym szybciej obniża się rezerwa jajnikowa (AMH), tym więcej zmian androgennych oraz mniejsza szansa na cykle owulacyjne – umożliwiające zajście w ciążę. W przypadku chorób autoimmunologicznych czy z pogranicza autoimmunologii (Hashimoto, RZS, endometrioza) – nadmierne reaktywny układ immunologiczny często prowadzi do poronień nawykowych, chcąc wyciszyć proces autoagresji na własne tkanki – zastosowanie diety oraz suplementacji celowanej pozwala skutecznie zmniejszyć poziomy przeciwciał tarczycowych czy zmniejszyć obfite krwawienia miesięczne, zespół napięcia przedmiesiączkowego (PMS) i doprowadzić do równowagi hormonalnej.
Ponad 80 % badań dotyczących interwencji niepłodności męskiej pokazuje pozytywny wpływ stosowania antyoksydantów na jakość spermy i odsetek zapłodnień. Kwas foliowy (w które zasobne m.in. szpinak, kapusta, buraki, orzechy czy pomidory) jest niezbędny do prawidłowej spermatogenezy, powielania DNA. Panowie którzy mają prawidłowej poziomy kwasu foliowego mają nawet o 50 % zwiększoną koncentrację spermy oraz ruchliwość plemników. Do grupy związków poprawiających jakość nasienia są też karotenoidy (dynia, papryka, jarmuż, bataty, pietruszka) oraz likopen (pomidory, grejpfruty) poprawiają morfologię i koncentrację plemników. Dieta smaczna, bez głodzenia oraz celowana suplementacji pod kątem badań przynosi wymierne rezultaty w postaci lepszego samopoczucia i parametrów płodności